כל הכבוד ל-113 העמיתים שהגיעו ביום שישי, כא' אדר תשע"ד, לחוות ברגלים חבל ארץ לא מוכר הנמצא במורדות השומרון.
התחלנו את הטיול בבסיס מג"ב איבתאן. סיפרנו על הפיגוע במקום ב-11 בספטמבר 2001, בו נהרגו שני לוחמי משמר הגבול, סמל שני צחי דוד, בן 19, מתל אביב וסמל ראשון אנדריי זלדקין, בן 26, מכרמיאל, הי"ד ולוחם שלישי נפצע. הסברנו את מקור השם שניתן למועצת זמר (ואדי א-זימר הנמצא בתוואי נחל שכם) ואת מקור שמות שלושת מארבעת ישובי המועצה (איבתאן – מזוהה עם הישוב "בתן" המוזכר במפה הצלבנית, ימה – לפי סברה הישוב יחם המוזכר בתיאור מסעו של תחותימס ה-3 בדרכו לכיבוש מגידו במאה ה-15 לפסה"נ, ביר א-סיכה – סיכה משמעותה "דרך" במצרית - הדרך לטול כרם, כנראה שריד מהכיבוש המצרי של ארץ ישראל על ידי איברהים פאשה בשנת 1831.
המשכנו אל עבר נקודת תצפית וקיבלו הסבר על הישובים שמעבר גדר ההפרדה על ידי עובד שימרון. המשכנו בהליכה בין כרמי הזיתים אל עבר חירבת אל כרך, וממנה אל שומרה. בצמוד לשומרה ראינו גת שהוסבה לבור מים וקיבלנו הסבר מאריה עופר כי בימי הכיבוש המוסלמי של ארץ ישראל נעקרו כרמי היין ובמקום נטעו כרמי זיתים ולכן לא היה עוד צורך בגתות ליצור יין. מהגת המשכנו אל מספר חורבות נוספות הנקראות חירבת אל כרך (כנראה חורבות מימי השלטון התורכי בארץ ישראל (1516-1918).
בחירבת אל כרך ישבנו לאכול את ארוחת הבוקר בצל הזיתים ו'טבענו' במרבדי הפריחה המרהיבה של ציפורנית מיצרית, נהנו מהבור שבו מים צלולים וקרים, ושמענו הסבר בנוגע לתוואי הקו הירוק במקום.
מחירבת א-רחל, המשכנו לעבר הישוב מרג'ה וחלפנו על פני חירבת אל-משלחה. לאחר שעברנו את מרג'ה צעדנו עם תוואי סימון שבילים אדום אל עבר גדר ההפרדה לכיוון פאתי הכפר שוויכה. חצינו את נחל בחן, והמשכנו אל עבר חירבת עשיר וקבר שיח ג'מאל א-דין. בקבר השיח שמענו הסבר על משמעות שמו של ג'אמל א-דין (ג'אמל –יפה, א-דין – דת), ועל כך שנהרג בשנת 668 להיגרה (1,270 לספירת הנוצרים) כמפקד בצבאו של הסולטאן הממלוכי ביברס, בקרב נגד הצלבנים במבצר קאקון.
מקבר השיח, המשכנו אל עבר קיבוץ בחן. הנהגים הוקפצו להביא את הרכבים מבסיס מג"ב איבתאן ואנו המשכנו אל עבר חדר האוכל של הקיבוץ לצפות במספר שרידים שנמצאו במערות הקבורה בקיבוץ וחלקי פסיפס שנמצאו בכנסייה הביזנטית בתל בחן. בתל בחן שמענו הסבר על אופן מציאת שרידי הכנסייה (בעת חפירות משלט 82 בימי מלחמת העצמאות), ראינו את בור המים ששימש את הכנסייה, מתקן לאגירת מים שהיה חצוב בסלע עם מדרגות חצובות וריצפת פסיפס (כנראה לשימוש חקלאי), ונקודת טריאנגולציה (נ. טריג).
מתל בחן המשכנו אל עבר מבצר קאקון שם קראנו את ההסברים על תולדות המבצר מימי התקופה הצלבנית, הממלוכית העותומנית והכיבוש המצרי על ידי איברהים פאשה. סיימנו את הטיול במרפסת התצפית של מבצר קאקון, שם סיפרנו את סיפור הקרב לכיבוש הכפר קאקון על ידי חטיבת אלכסנדרוני בימי מלחמת העצמאות, וקראנו בלוח ההנצחה את סיפורם של 16 הלוחמים שנהרגו בקרב.
חומר רקע: מצורפת חוברת איכותית שהכין אבנר עופר עם מידע מפורט על עיקר אתרי הטיול. תודה לעמית מנדלסון על עזרתו עם חומר ותמונות. תודה לעמותת אלכסנדרוני על המידע, התמונות ושני סרטים על תולדות החטיבה וקרב קאקון: http://youtu.be/XrhDrWYjq4o , http://youtu.be/tfRcnL8LpgA
תודה לבני נתיב על קובץ kmz לגוגל ארצ' עם שיבוץ תמונות.
התמונות באדיבות:
צלם הבית שלנו עם הסברים זאב רוטקוף (ללחוץ על tiyulim), בני נתיב, אלכסנדר פולק, ואלעד ליבוביץ
תודות:
לעמיתים הרבים שמבינים שיש לנו זכות לחקור את הארץ ברגליים וכך להתאהב כל יום שישי מחדש בארץ ישראל הטובה והישנה.
לאבנר עופר מקיבוץ מענית שיזם את המסלול היחודי ועל הדאגה לחוברת ההדרכה וכן על הובלת הטיול עם עובד שמרון מעפולה שדאג במהלך המסלול שלא יהיו נתקים מפאת אורך טור 113 העמיתים.
'עמיתים לטיולים' - כולנו מדריכים ! אוהבים וחוקרים את א"י ברגליים.
דוא"ל הקבוצה araratamit7@gmail.com עמית אררט - מצפה יריחו 052-7-90.60.90
אתר הקבוצה לעיון ולהצטרפות groups.google.com/group/amitimtiyulim
עקבו אחרינו: , כך תוכלו להעלות חוויות, תמונות ובקשות לפעילויות ולצפות בסרטוני הדרכה.