את הסיור בשמורה ניתן לסיים בנקודה בה התחלנו. עולים למכונית וחוצים איתה את הכביש לתוך המושב.
מושב אלוני אבא – מושב שיתופי המשתייך לתנועת העובד הציוני. המושב בשלבי הרחבה וגידול של האוכלסיה. ענפי החקלאות העיקריים גד"ש, כרם ענבים, רפת ולול. כמו מרבית הישובים גם כאן רוב המפרנסים עובדים מחוץ לישוב.
המושב נמצא בתחום המועצה האזורית עמק יזרעאל. המושב, שנקרא על שמו של הצנחן אבא ברדיצ'ב, אחד החברים הראשונים בגרעין המייסד, אשר נרצח על ידי הנאצים בעת שפעל בגרמניה, החל את דרכו כקיבוץ ספר והוא היישוב הראשון שנוסד אחרי הכרזת המדינה.
מתוך אתר המושב על היסטוריה
"ראשוני המתיישבים באזור אלוני אבא היו אנשי כת הטמפלרים הגרמניים, אשר בחלומם ליישב את ארץ הקודש, הקימו בשנת 1907 מושבה חקלאית קטנה ושמה ”ולדהיים“ (Waldheim, בגרמנית: ”נווה יער“). המקום הוקם בסמוך ליישוב הטמפלרי בית לחם הגלילית והתקיים עד לגירושם של הגרמנים בשנת 1948.
היישוב אוכלס מחדש בשנת 1948 על ידי גרעין של תנועת הנוער הציוני, שנוצר מאיחוד של חניכים מרומניה, גרמניה ואוסטריה. לאחר ארבע שנים של גיבוש ועבודה במושבה הרצליה עלה הגרעין להתיישבות ביישוב הגרמני ”ולדהיים“, שנכבש על ידי כוחות חי“ש של ההגנה במלחמת העצמאות. לאחר שלוש שנים בנקודת הקבע הוחלט לאמץ צורת חיים של מושב שיתופי. היישוב נקרא על שם אחד החברים הראשונים בגרעין המייסד – הצנחן אבא ברדיצ‘ב ז“ל, אשר נרצח על ידי הגרמנים בעת שפעל בגרמניה להצלת שארית הפליטה שם.
אחד הסממנים המיוחדים הקיימים באלוני אבא הוא הכנסייה האוונגלית שהוקמה בשנת 1916."
התנועה האוונגלית –אשר פירושה "בשורה טובה" או "אמונה". האוונגלים, מייחסים משקל רב לכתבי הקודש. הם מאמינים שהתנ"ך העברי הוא מקור הסמכות העיקרי לאמונה והפולחן הנוצריים.
אוונגלים רבים מוצאים בפרק י"ב של ספר בראשית את הקריאה התנכית לתמוך בישראל ובעם היהודי. בפרק זה מתוארת הברית שכרת השם עם אברהם, והברכות שיזכה בהן כל המברך את עם ישראל: "וַיֹּאמֶר יְהוָה אֶל-אַבְרָם, לֶךְ-לְךָ מֵאַרְצְךָ וּמִמּוֹלַדְתְּךָ וּמִבֵּית אָבִיךָ, אֶל-הָאָרֶץ, אֲשֶׁר אַרְאֶךָּ. . . וַאֲבָרְכָה, מְבָרְכֶיךָ, וּמְקַלֶּלְךָ, אָאֹר" וגם בברית החדשה מוצאים האוונגלים תימוכין לתמיכה זו.
האוונגלים רואים בתמיכתם ביהודים מעשה של חרטה על השנים בהם נרדפן ע"י הדת הנוצרית.
|