קיבוץ מענית (רגיל)

המלצה לטיול - שמורת אלוני אבא

דף הבית > המלצה לטיול ובליוי פנאי >  המלצה לטיול - שמורת אלוני אבא
 
 
כשהעונה חורפית, לאחר יום של גשם, כשהשמש מופיע לאחריו, כדאי לנצל את ההתעוררות של הטבע ולהירגע מהנקודות והפיקסלים של הצגים השונים שנמצאים בבית.
 
בתוך יער אלונים, שגדלים כבר למעלה ממאות שנים, מתרוממות להן, מזדקרות מעל רגבי האדמה פריחות של כלניות, רקפות, חרציות בצבעים אדומים, לבנים, סגלגלים ועם קצת מזל כל זה מתערבב עם ריחות של זעתר שמתחבא לו בין שיחי החורש הטבעי
 
 
 
 
 

אל שמורת הטבע אלוני אבא מגעים מכביש כביש מספר 75 בין רמת ישי ובין קרית טבעון, פונים לכביש 7513 בקניון חוצות אלונים הנמצא בצומת אלונים. לאחר נסיעה קצרה מול מושב  אלוני אבא נמצאת שמורת הטבע אלוני אבא

לאורך הדרך, ישנן כניסות לא מסודרות לשמורה, שמטיילים מנצלים להתחיל בהם את הסיור בשמורה. רצוי להגיע עד לפתח השמורה ( נמצאת כ-200 מטר מהמושב) שם חניון מסודר. שלט הרשות מזמין להיכנס. שלט נוסף ממליץ לא להשאיר ציד  בעל ערך במכונית.
הטיול בשמורה  - מהחניון ישנו שער מיד כשחולפים אותו עמדת דפי מידע ( אם נשאר) של הרשות. ניתן ללכת בשביל המסודר, חיצי הכוונה ירוקים מציגים שאפשר לנוע משמול ומימן לכניסה ולחזור לנקודת היציאה . זה לא כל כך חשוב. רק לבעלי נטיות....
במהלך הסיור יותר נכון כבר בתחילתן ניתן להתרשם מכמות הצבע שנשפכת מהפרחים. הצבע האדום שנשלט ע"י הכלנית מציע לפרפרים ומיני מעופפים אחרים להתקרב אילו וגם לנו. בשמורה ניתן לראות כלניות לבנות וסגלגלות.
השמורה היא יער אלונים.  אלון התבור הוא העץ הנפוץ בשמורה. הוא עץ גדול , יכול להאריך ימים עד 1000 שנים ויותר. העץ משיר עליו בשלכת ובאביב עלים חדשים מופעים. פרי  האלון הוא "בלוט". הבלוט הוא משמש למאכל לחיות השמורה( בקר, חזרונים, צאן ועוד).  על עלון התבור לחץ כאן.
הסיור מאפשר לשחרר את הרגלים אבל מי כמונו, שדאגנו מבעוד יום לכמה נישנושים ולכן ישנן נקודות שבהן ניתן לעצור ול"פקנק" יענו לא מנגל וכאלה פרי, חטיף וכוס תה להרגיע את הנפש. רצוי להביא מחצלת ( ישנו שולחן אחד בכניסה..) ולפרוס או לחפש ( לא קשה) ולשבת.

את הסיור בשמורה ניתן לסיים בנקודה בה התחלנו. עולים למכונית וחוצים איתה את הכביש לתוך המושב.
מושב אלוני אבא – מושב שיתופי המשתייך לתנועת העובד הציוני. המושב בשלבי הרחבה וגידול של האוכלסיה. ענפי החקלאות העיקריים גד"ש, כרם ענבים, רפת ולול. כמו מרבית הישובים גם כאן רוב המפרנסים עובדים מחוץ לישוב.
המושב נמצא בתחום המועצה האזורית עמק יזרעאל. המושב, שנקרא על שמו של הצנחן אבא ברדיצ'ב, אחד החברים הראשונים בגרעין המייסד, אשר נרצח על ידי הנאצים בעת שפעל בגרמניה, החל את דרכו כקיבוץ ספר והוא היישוב הראשון שנוסד אחרי הכרזת המדינה.
מתוך אתר המושב על היסטוריה
"ראשוני המתיישבים באזור אלוני אבא היו אנשי כת הטמפלרים הגרמניים, אשר בחלומם ליישב את ארץ הקודש, הקימו בשנת 1907 מושבה חקלאית קטנה ושמה ”ולדהיים“ (Waldheim, בגרמנית: ”נווה יער“). המקום הוקם בסמוך ליישוב הטמפלרי בית לחם הגלילית והתקיים עד לגירושם של הגרמנים בשנת 1948.
היישוב אוכלס מחדש בשנת 1948 על ידי גרעין של תנועת הנוער הציוני, שנוצר מאיחוד של חניכים מרומניה, גרמניה ואוסטריה. לאחר ארבע שנים של גיבוש ועבודה במושבה הרצליה עלה הגרעין להתיישבות ביישוב הגרמני ”ולדהיים“, שנכבש על ידי כוחות חי“ש של ההגנה במלחמת העצמאות. לאחר שלוש שנים בנקודת הקבע הוחלט לאמץ צורת חיים של מושב שיתופי. היישוב נקרא על שם אחד החברים הראשונים בגרעין המייסד – הצנחן אבא ברדיצ‘ב ז“ל, אשר נרצח על ידי הגרמנים בעת שפעל בגרמניה להצלת שארית הפליטה שם.
אחד הסממנים המיוחדים הקיימים באלוני אבא הוא הכנסייה האוונגלית שהוקמה בשנת 1916."
התנועה האוונגלית –אשר פירושה "בשורה טובה" או "אמונה".  האוונגלים,  מייחסים משקל רב לכתבי הקודש. הם מאמינים שהתנ"ך העברי הוא מקור הסמכות העיקרי לאמונה והפולחן הנוצריים.

אוונגלים רבים מוצאים בפרק י"ב של ספר בראשית את הקריאה התנכית לתמוך בישראל ובעם היהודי. בפרק זה מתוארת הברית שכרת השם עם אברהם, והברכות שיזכה בהן כל המברך את עם ישראל: "וַיֹּאמֶר יְהוָה אֶל-אַבְרָם, לֶךְ-לְךָ מֵאַרְצְךָ וּמִמּוֹלַדְתְּךָ וּמִבֵּית אָבִיךָ, אֶל-הָאָרֶץ, אֲשֶׁר אַרְאֶךָּ. . . וַאֲבָרְכָה, מְבָרְכֶיךָ, וּמְקַלֶּלְךָ, אָאֹר"  וגם בברית החדשה מוצאים האוונגלים תימוכין לתמיכה זו.
 האוונגלים רואים בתמיכתם ביהודים מעשה של חרטה על השנים בהם נרדפן ע"י הדת הנוצרית.  

להרחבה על סיור מומלץ באלוני אבא מאתר YNET- לחץ כאן
להרחבה על הצנחן אבא ברדיצ'ב והקשר שלו לקיבוץ מענית